Results 1 to 4 of 4

Thread: engine stumbles and dies

  1. #1
    DX User
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    13

    Unhappy engine stumbles and dies

    Hello, I own a 1989 accord, 2.0 carb, 5 speed. The car runs great in town but when ever I try to go for a trip somewhere, after about 130 kms, the engine begins to miss, or stumble. As long as I keep the rpms up it runs but if I let the gas off it dies. It continues to get worse as I go. It eventually stops working all together but after sitting for a hour or so it will start right up and act as if nothing happened. It has done this to me twice. Ive changed all the filters, i dunno, its got me. If anyone has any ideas what it could be please help me out. Thanks in advance. Chris



  2. #2
    3Geez Veteran smufguy's Avatar
    Join Date
    May 2002
    Vehicle
    10/Honda/Ridgeline
    Location
    NJ
    Posts
    7,202
    sounds like its temperature related. As in the duration of operation lengthens, the car acts weird. Well try and replace the temperature sending sensors and see if it fixes it. if the car misses, then its ignition related. See if th plugs look glazed. as in golden. If it is, then ur running lean. Is there any vaccuum leak in ur car?

  3. #3
    DX User
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    13
    Quote Originally Posted by smufguy
    sounds like its temperature related. As in the duration of operation lengthens, the car acts weird. Well try and replace the temperature sending sensors and see if it fixes it. if the car misses, then its ignition related. See if th plugs look glazed. as in golden. If it is, then ur running lean. Is there any vaccuum leak in ur car?
    Where are the temp sending units? I looked through my repair manual but didnt find anything. There isnt any vacume leak and the plugs are find but the car doesnt exactly miss, but it doesnt run as smooth as i would like. Im wondering if I should replace the distributer.

  4. #4
    3Geez Veteran smufguy's Avatar
    Join Date
    May 2002
    Vehicle
    10/Honda/Ridgeline
    Location
    NJ
    Posts
    7,202
    u can check the distributor cap first and see if its worn out, then take the rotor off, and then remove the black plastic thing and see if u find any red powder. If u do, then replace the distributor itself.

    i dont know where the temp sending units are on a carb on the top off my head. But i know there is one on the thermostat and one under the carb on the rear of the intake manifold.

    it would have been better if u asked this in the carb tech section.

Similar Threads

  1. Engine almost dies when I come to a stop?
    By HostileJava in forum 3geez Accords
    Replies: 19
    Last Post: 07-14-2007, 05:17 PM
  2. Engine dies at random while driving...
    By Tecknixia in forum EFI Tech
    Replies: 4
    Last Post: 01-15-2007, 07:41 PM
  3. Engine stumbles at 3000 rpm
    By bkcorso in forum 3geez Accords
    Replies: 30
    Last Post: 04-21-2005, 07:25 PM
  4. High rev, choke opens all the way, engine dies
    By Bryan Smith in forum Carburetor Tech
    Replies: 2
    Last Post: 03-20-2004, 07:50 PM
  5. Engine Starts then Dies
    By SiR in forum 3geez Accords
    Replies: 13
    Last Post: 01-09-2004, 05:55 PM

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
This website uses cookies
We use cookies to store session information to facilitate remembering your login information, to allow you to save website preferences, to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
     
VigLink badge